בחוק הבוררות מוגדר “בורר” כל אדם שמונה לכהן כבורר במסגרת הסכם בין הצדדים. ככלל, כל אדם בישראל רשאי לשמש כבורר, גם אם איננו עורך דין במקצועו.
עם זאת, קיים יתרון בולט לבחירה באיש מקצוע שעבר הכשרה לניהול הליכי בוררות, ושולט גם בהוראות החוק וגם בנורמות המקובלות בתחום שבו התגלעה המחלוקת.
הליכי בוררות מתחילים בחתימה על הסכם בוררות בין הצדדים בסכסוך. החתימה על ההסכם מהווה דרישה מקדימה לקיומו של הליך הבוררות. הסכם הבוררות עשוי להיות הסכם ייעודי לעניין הבוררות שנקרא לעתים “שטר בוררות”. אולם לרוב מדובר על סעיף בודד בהסכם מקיף יותר שמסדיר את כלל הסוגיות שבהן חלוקים הצדדים.
במידה שהצדדים לא חתמו על סעיף בוררות לפני פרוץ הסכסוך, אך עם פרוץ הסכסוך מעדיפים הצדדים להתדיין מחוץ לכותלי בית המשפט, הם עדיין יכולים להסכים על העברת הסכסוך לפתרון במסגרת של בוררות.
גם כאשר תיק מגיע להתדיינות בבית משפט, והשופט ממליץ לצדדים לנהל את הסכסוך ביניהם במסגרת בוררות, הרי שעם קבלת הסכמת הצדדים לכך, מוסמך השופט להעביר את התיק להליך של בוררות.
הליכי בוררות יכולים להסתיים בשתי דרכים עיקריות:
הגעה לפתרון מוסכם | המצב הרצוי בהליכי הבוררות העסקית הוא הגעה לפתרון מוסכם. במצב כזה, מציע הבורר לצדדים המסוכסכים הצעה שגיבש לאחר שהבין את מהות הסכסוך והאינטרסים של הצדדים. הצדדים מקבלים את הצעת הבורר והסכמתם מקבלת תוקף של פסק בוררות. הואיל ומדובר בפתרון מוסכם, קיימת סבירות גבוהה ששני הצדדים ישתפו פעולה ליישום הפתרון בפסק הבורר. |
הכרעת הבורר | כאשר צדדים לסכסוך אינם מצליחים להגיע לפתרון מוסכם, אין מנוס מהכרעת הבורר, אשר בהתאם להסכמת הצדדים – הכרעה זו מחייבת אותם. יצוין כי הצדדים יכולים להסכים מראש כי ניתן יהיה לערער על פסק הבוררות ובמקרה כזה ניתן יהיה לערער או לפני בורר או לפני בית משפט. |
פסק בורר הוא מונח המתייחס להחלטתו הסופית של הבורר בהליך הבוררות. יצויין כי לא כל החלטה של הבורר היא פסק בוררות. במהלך הליך הבוררות יכול הבורר ליתן החלטות ביניים. פסיקתו המכריעה של הבורר בסכסוך אשר מסיימת את הליך הבוררות היא זו הנקראת “פסק בוררות”.
את פסק בוררות ניתן להביא לאישור לבית משפט. פסק בוררות שאושר כמוהו כפסק דין שניתן על ידי בית משפט. את פסק הבוררות שאושר ניתן להגיש לביצוע במערכת ההוצאה לפועל כמו פסק דין של בית משפט.
ברירת המחדל בהליכי בוררות היא כי אין ערעור על פסק הבוררות.
יחד עם זאת, חוק הבוררות מאפשר לצדדים להסכים מראש כי ניתן יהיה לערער על פסק הבוררות. הצדדים יכולים לבחור בין ערעור בפני בורר אחר לבין ערעור ברשות לבית המשפט.
המוסד לבוררות עסקית מאפשר לצדדים לבחור האם הם מעדיפים שפסק הבוררות יהיה סופי ולא יהיה נתון לערעור או שהם מעדיפים שפסק הבוררות יהיה נתון לערעור. הסכמה זו צריכה להיות בכתב ומראש, לפני תחילת הליך הבוררות.
בוררות מאפשרת לפתור מחלוקות באופן שחוסך לכל המעורבים גם זמן רב וגם הוצאות לא מבוטלות. כל זאת, בהליך דיסקרטי, המתנהל על מי מנוחות, ובאופן שמאפשר להביא את הסכסוך אל סיומו המהיר.
בנוסף, לצדדים יש שיקול דעת מלא בכל הנוגע לעיצוב הליך הבוררות, החל מבחירת הבורר (ניתן לבחור בורר ספציפי או להפנות למוסד לבוררות למינוי בורר) והיקף סמכותו של הבורר; דרך אופן ניהול הליך הבוררות (סדרי דין, דיני ראיות) והדין שיחול בהליך הבוררות (הדין הישראלי, דין זר, דין תורה, שיקול דעת הבורר וכו’) וכלה בהחלטה האם ניתן יהיה לערער על פסק הבורר ואם כן – כיצד (לבורר אחר או לבית המשפט).
גישור הוא הליך שבו הצדדים ממנים צד שלישי אשר אמור להביא אותם לידי הסכמה לסיום הסכסוך, מבלי שיש למגשר סמכות להכריע ביניהם. כך שאם הצדדים לא מגיעים לידי הסכמה, הסכסוך נותן בעינו ונדרשת הכרעה, בין בבית משפט ובין בבוררות.
לעומת זאת, בוררות היא הליך שבו הצדדים ממנים צד שלישי אשר אמור להכריע בסכסוך ביניהם. הצדדים קובעים בהסכם את מסגרת הסמכות של הבורר, הבורר שומע את הצדדים ומכריע בסכסוך בהתאם לטענות ולראיות שהציגו הצדדים בפניו.
הליכי בוררות עדיפים על הליכים משפטיים המתנהלים בבית משפט, בהיבטים הבאים:
הליך ההתדיינות קצר | בהליך משפטי רגיל, ההתדיינות איננה תחומה בזמן. בפועל, הליך משפטי בבית משפט יכול שיימשך על פני שנים ולהסתיים בעוגמת נפש לאחד הצדדים או שניהם, מה שעלול לייצר הליך ערעור, על כל המשתמע מכך. הליך בוררות הוא הליך קצר מטבעו אשר נמשך מספר חודשים. פסק הבוררות ניתן (עפ”י כללי המוסד) בתוך חודש מהישיבה האחרונה או הגשת הסיכומים. |
עלויות נמוכות | הליך משפטי עלול להיות כרוך בעלויות עצומות, הן בתשלומים לבית המשפט (אגרה בשיעור 2.5% מסכום התביעה וכן הוצאות שנפסקות במהלך ההליך) והן בתשלומי שכר טרחה והוצאות לעורכי הדין. בהליך בוררות, שהוא קצר במהותו, ההוצאות מצומצמות למדי. |
יכולת לבחור את הגורם שיכריע בסכסוך | בהליך בבית משפט אין לצדדים אפשרות לבחור את השופט שידון בתיק. התיק יכול להיות מנותב לשופט שבקיא מאד בנושא הסכסוך או לשופט אחד שאינו מכיר את מושגי היסוד של תחום הסכסוך. לעומת זאת, בהליך בוררות הצדדים רשאים לבחור את הבורר שיסייע להם בפתרון המחלוקת |
דיסקרטיות | הליך בבית משפט מתנהל בדלתיים פתוחות כך שהדיון כולו חשוף לציבור. החלטות בית המשפט בתיק מפורסמות ונגישות במנועי החיפוש ברשת. לעומת זאת, ישיבות הבוררות מתקיימות בדלתיים סגורות, אין חשיפה תקשורתית ותיקי הבוררות אינם פתוחים לקהל הרחב. |
עיצוב הליך הבוררות ואופן ההכרעה | בהליך בבית משפט אין לצדדים ואף לא לבית המשפט שיקול דעת בכל הנוגע לאופן התנהלות ההליך, שכן היא קבועה מראש בתקנות סדרי הדין. בהליך בוררות, במידה שהצדדים רוצים בכך, ניתנת לצדדים האפשרות לעצב את הליך הבוררות כרצונם, לרבות בכל הנוגע לשאלה האם יחולו סדרי הדין, דיני הראיות, הדין המהותי ועוד. |
סופיות ההליך וערעור | הליך בבית משפט מתנהל במשך מספר שנים שבסיומו ניתן פסק דין, כאשר לכל אחד מהצדדים הזכות לערער על פסק הדין. המשמעות היא שההליך המשפטי לא הסתיים וימשיך להתנהל לפני בית המשפט שלערעור לתקופה נוספת. בהליך בוררות קיימת חשיבות לעקרון סופיות הדיון ולפיכך ברירת המחדל היא שפסק הבורר מחייב את הצדדים ואין עליו ערעור. יחד עם זאת, קיימת לצדדים האפשרות לבחור מראש האם ברצונם לערער על פסק הבוררות ומהי דרך הערעור הרצויה עבורם. |
במסגרת תיקון מספר 2 לחוק הבוררות נוספו לחוק הקיים 2 מסלולי ערעור חדשים:
בהתאם לכך, הצדדים שחותמים על הסכם בוררות רשאים לבחור בכל אחד מן המסלולי הללו, ובלבד שבחירתם תצוין באופן מפורש בנוסח ההסכם.